top of page

שומרים על המרחב הבטוח בתנועה

אודות המחנות העולים

המחנות העולים הוקמה בשנת 1926 בתל אביב והייתה לתנועת הנוער הלומד הראשונה שיוסדה בארץ ישראל. מייסדי התנועה היו מספר נערים ונערות, בכיתה יא' מהגימנסיה העברית הרצליה בת"א, אשר חשו בריקנות חיי העיר. הם חיפשו אחר דרך חדשה לעשייה חברתית, לחלוציות ולהגשמת ערכי הציונות בארץ ישראל ("הציונות של העושים"). קבוצה זו של מקימי התנועה נקראה לימים 'החוג הזקן' ותאריך הקמת התנועה נקבע לכ"ה בתשרי תרפ"ז, התאריך שבו יצאה "קבוצת החוגים" להגשמה בחדרה.

בשנת 1928 יצאו חברי "החוג הזקן" להכשרה ראשונה בחדרה, שם עבדו בחקלאות. התנועה שגדלה בינתיים נקראה "קבוצת החוגים". בשנת 1930 התאחדה התנועה עם "לגיון הצופים" מירושלים. בתקופה זו התקבלה ההחלטה על יצירת הזיקה בין התנועה לבין הקיבוץ המאוחד והתקבל שמה של התנועה "המחנות העולים" - המחנה כמקום זמני ממנו עולים להגשמה. בשנת 1932 הוקם קיבוצה הראשון של התנועה, קיבוץ בית השיטה. מאז הקימה התנועה והשלימה עוד 41 קיבוצים  מעוז חיים, חמדיה,גבים,בית הערבה, יד חנה, נתיב הל"ה, צובה, שדות ים, ורבים נוספים.

 

Asset 6.png
צוות חוסן

מוסדות חניכים

המחנות העולים חרטה על דגלה את היותה 'תנועה של חניכים' -  תנועה שהוויית החניכים הפועלים בה היא ריבונית ויוצרת. חברות הנוער במחנות מהוות קרקע ללמידה פורה ולהגשמת הערכים אותם בוחרים החניכים לשים במרכז חייהם. מוסדות החניכים מהווים את ליבה הפועם של התנועה. המוסדות מכוננים את חברות הנוער במחנות, מכריעים על הלכי הרוח בתנועה ויוצרים מסד למנהיגות אזורית וארצית.

צוות במבחן

הבטאון התנועתי

יוצא אחת לשלושה חודשים בעותק מודפס ומתעדכן מדי שבועיים - שלושה באינטרנט

הצוות אחראי על איסוף הכתבות מחניכי התנועה ועריכתם.

מוסדות מחנתיים

צוותי החניכים במחנה

בוגרת המחנה הינה הנהגת המחנה. הובלת המחנה נעשית גם באמצעות תפקידי הובלה כגון ריכוז המחנה, צוות תרבות, ועד פועל, ליווי הדרכת הצעירה והמתבגרת, צוות שיא ועוד.

צוות"א

צוות אשכולי

הצוותים אחראיים על הנהגת האשכול בנושאים תרבותיים ופוליטיים. בצוותאות פועלים חניכי הבוגרת (ט'-י"ב).

מז"מ

מזכירות מרכז

מזכירות החניכים נפגשת אחת לחודש. המזכירות מורכבת מנציגים מהצוותאות והמחנות. המזכירות יוצרת את סדר היום של תנועת הנוער ומרכזת את פעילות הצוותאות. במז"מ פועלים חברים משכבות י"א-י"ב.

מחלקת מפעלים

מחלקת מפעלים

"[...]רק מי שמכיר את הארץ יודע לחיות בה.

הטיול ב"מחנות העולים" היה תמיד טיול המציב אתגר בפני חבר התנועה והחוג התנועתי, בו מכירים את הארץ וחשים אותה באופן בלתי אמצעי ובו באים לידי ביטוי ערכי התנועה - שוויון, עזרה הדדית ושיתוף. "במפעלים חוגיסט נמדד", כי הרי עומד בפניו אתגר לאומי, חברתי, קבוצתי ואישי, איתו הוא נדרש להתמודד.[...]"

       -מתוך נייר העמדה – מרכז תנועה תשס"ח

חניכי מחנה ערבה דרומית במסע חנוכה בוגרת

מחלקת מפעלים אחראית בראש ובראשונה על הבטיחות, ביטחון ובריאות של חניכי ומדריכי התנועה. המשימה שלנו היא שמירת החיים. אנו מובילים את החינוך בתנועה דרך פעילויות החוץ, הטיול ותושיית השדה. כלים חינוכיים אלו נותנים מקום לרוח נעורים בריאה ותוססת, היציאה לשטח, לטבע, חווית העצמאות מהווים אלטרנטיבה לבית ולמחשב

 

מטרות לשנת הפעילות הקרובה:


• פיתוח התודעה הבטיחותית בקרב המדריכים והחניכים והכשרת בתחום הבטיחות, הביטחון והבריאות.
• התמודדות עם תרבות הכסת"ח, המובילה לנטילת סיכונים מיותרים, ואל מולה יצירת תרבות של לקיחת אחריות, והגדלת ראש בשמירה על החיים שלנו ושל הסובבים אותנו. 
• העצמת החניכים דרך הכלים החינוכיים של הטיול ותושיית השדה ופיתוח מיומנויות חיים נוספות.
• הוצאת החניכים מתרבות המסכים המנוונת אל פעילות החוץ המעצימה והמאתגרת.

מחלקת הכשרות

מחלקת הכשרות

"נוער, שמע! מישהו אי שם מחזיק את מאזני חיינו בידיו. וכפות המאזניים עולות ויורדות, עולות ויורדות. נוער, זכור: בבוא השעה, השלך עצמך על כף המאזניים. השלך עצמך בכוח ובאומץ! זה יכריע, המאזן ישתנה! נוער, שמע!"

מחלקת הכשרות עוסקת בשנת השירות ובמסלול ההגשמה של "המחנות העולים", מתוך מטרה להכשיר את בוגרי תנועת הנוער לחיים של עשייה חברתית במסגרת קבוצתית.

תהליך ההכשרה מתקיים בקבוצות חברתיות ומשימתיות (גרעינים) הפועלות לשינוי המציאות הישראלית בכלים חינוכיים.


מחלקת הכשרות מקיפה חניכים בגילאים 17-22, ופועלת במסגרת שנת שירות והנח"ל. המסלול כולל גיבוש הגרעינים בי"ב, שנת שירות חינוכית במחנות התנועה, פרק צבאי ראשון של משימות צבאיות בתפקידים שונים וביחידות שונות (חיל חינוך, גדוד 50, קרקל), ופרק משימה שהינו פרק חינוכי על מדים המשותף לכלל הגרעין

מחלקת הדרכה

מחלקת הדרכה

"לשנות את העולם פירושו לתקן את החינוך" - יאנוש קורצ'אק

מחלקת הדרכה אמונה על עיצוב סדר היום החינוכי במחנות התנועה (ד' – יב'), הבניית תכניות ההדרכה של השכבות והכשרת הצוותים החינוכיים בכל רחבי הארץ.

התהליך החינוכי במחנה מכוון ליצירת חברת נוער וילדים עצמאית ויוצרת. במרכזה, קבוצה, שיחה, גיבוש עמדה ביקורתית, מרד, חלוציות והגשמה.


המחלקה אחראית על ליווי ארבעת אשכולות התנועה (צפון, מרכז, דרום וערבה), שלושת שכבות הגילאים המודרכים: צעירה (ד'-ו') מתבגרת (ז'-ח') בוגרת (ט' – י"ב), ופרויקטים חינוכיים ומגוונים כגון: המסע לפולין, בתי החינוך, קליטת עלייה, יום הרצל ועוד...

bottom of page