פעילויות לחידוד חושים בטבע
כמה משחקים, כדי לעורר את החושים, ולהשתמש בהם במודע.
התברכנו בחמישה כלים נפלאים לחוש בהם את העולם סביבנו: שתי כפות ידינו, אף, אוזניים, פה ועיניים. לפעמים אנו בעצמנו משתיקים את חושינו מלחוות את הקסם המופלא של עולם הטבע, המתחדש סביבנו בכל רגע כמעשה בראשית .
הנה כמה משחקים, כדי לעורר את החושים, ולהשתמש בהם במודע.
משחקי התבוננות לחידוד החושים
לכמה דקות עיצמו עיניים, שבו בשקט והקשיבו לקולות סביבכם. האם אתם יכולים לשמוע את הציפורים? את הרוח? את החרקים הזזים בעשב? כמה קולות שונים את/ה שומע/ת? נסו לחקות חלק מהקולות.
לכמה דקות עיצמו עיניים, מה אתם יכולים להריח? האם אתם קולטים כמה ריחות בו זמנית?
מששו את עלי העצים , את האבנים, את האדמה, ונסו להריח אותם. נסו להריח דברים מהטבע שעד כה לא הקדשתם זמן לגלות את ריחם.
שבו על האדמה. התבוננו סביבכם לכל הכיוונים, ואז עיצמו עיניים . נסו לגלות כמה פרטים אתם זוכרים ממה שמצוי סביבכם.פיתחו עיניים: מה שכחתם ומה זכרתם? נסו זאת שוב במקום אחר.
בשקט ככל שתוכלו טיילו לאורך שביל בטבע. דמיינו שאתם חיות ושעליכם להסוות עצמכם מטורפים, או שאתם טורפים שמחפשים להם טרף. האם תוכלו ללכת מבלי שידעו שעברתם שם, בלי להשאיר עקבות או שרידים ובלי להשמיע רחשים. נסו ללכת ברכות ככל שתוכלו.
נסו למצוא סביבכם דברים מהטבע בכל שבעת צבעי הקשת, ולסדרם כקשת.
חוש המישוש - שק המישוש
מכינים מראש שק (או ציפה של כרית) ובתוכה כל מיני חפצים פשוטים. לחלופין הכנת השק תהיה חלק מהפעילות.כל ילד אוסף משהו בטבע, עוטף אותו בנייר ומכניס לשק. השק עובר מיד ליד, וכל ילד מוציא חפץ ממשש בעיניים עצומות ומנסה לזהות (מי שפותח עיניים הורס לעצמו, אז לא צריך לעשות עניין אם מישהו בוחר להציץ). נוצה, אצטרובל, עלה, מקל, אבן, חוט צמר וכו'.....
חוש המישוש - משחקי מישוש בשדה
חפשו כמה שיותר סלעים ואבנים שתוכלו למצוא סביבכם. מה הופך אותם שונים זה מזה? האם זה צבעם? הצורה שלהם? או אולי הטמפרטורה שלהם - האם אחדים קרים או חמים יותר מאחרים במגע יד? האם הם רכים או חדים?
שוכבים על האדמה ועוצמים עיניים. מותחים ידיים ורגליים יחפות לכל הצדדים. מנסים להגיע הכי רחוק שאפשר ומנסים לזהות מה הם הדברים שבהם נגעתם. פוקחים עיניים ורואים אם ניחשתם נכון.
נסו למצוא סביבכם עשרה דברים שיש לכל אחד מהם מרקם שונה לגמרי. נסו למצוא שם לכל אחד מרקם שמצאתם. האם תוכלו למצוא עוד חמשה, או עשרה, או עשרים מרקמים טבעיים שטרם מצאתם?
חוש הריח – טיול רחרוח
מכינים מראש מסלול המסומן בחבל. לאורך המסלול תולים כל מיני צמחים ריחניים, בעיקר צמחי
תבלין וריח שהם נפוצים וקל להשיגם: נענע, לואיזה, רוזמרין , לבנדר, פטרוזיליה, שום, מרווה. קושרים מטפחת על עיני הילדים והם הולכים לאורך המסלול כשידם אוחזת בחבל, וכשמגיעים לצרור ריח, מרחרחים בו. חשוב שהמשחק יתנהל בשקט ככל האפשר. אם יש הרבה ילדים אפשר להכין שני מסלולים .
לילדים קטנים אפשר שילד אחד יהיה "עיוור" והשני רואה ומוביל אותו. לגדולים אפשר אפשר גם ללכת יחפים (אך לשם כך יש לבדוק מראש שאין זכוכיות או קוצים על המסלול). אפשר שהמסלול יעבור ליד צמחים ריחניים שצומחים לאורכו, ואז יש לקשור מטפחת בד בכל נקודה שבה צריך המטייל לעצור ולרחרח .
חוש הראייה (התבוננות) – משחק המצלמה
בזוגות, בטבע. אחד מבני הזוג עוצם עיניים ובן זוגו מוביל אותו כשהוא אוחז בעדינות בידו, ומכוון אותו למקום שיש בו לדעתו מראה יפה כגון עץ או אבן או ציפור או נוף.
מדי פעם לוחץ בעדינות על כף ידו כדי לסמן לו לפקוח את העיניים, אן ורק להבהוב של שנייה אחת בלבד, וחוזר לעצום את עיניו, כמו הבזק במצלמה.
אחר כך מתחליפים בתפקידים.
אפשר לעשות אותו משחק, בצורה מעט שונה, על ידי שגוזרים מסגרת מנייר, מסתכלים דרכה על הסביבה ו"ממסגרים "תמונות בנוף.