הקדמה למדריכים:
1. קשר אישי של מדריך עם חניך הוא דבר חשוב ובונה חוסן. עם זאת, קבוצת שווים שמקיפה את החניך, תומכת בו ומעניקה לו תחושת שייכות, היא כלי בעל ערך עליון שיש לנו כתנועה. מטרת העל של המשבצת הקרובה היא חיזוק התמיכה הקבוצתית בחבריה בתקופת חירום זו.
2. תפקיד המדריך בפעולה זו הוא שונה מעט מהתפקיד ה"קלאסי": בפעולה הקרובה נרצה שהמדריכים יניעו שיחה בין-אישית קבוצתית שבה החניכים הם במרכז, והמדריך מספק מרחב נעים ובטוח לחלוק בו ומזמין את החניכים להגיב אחד לשנייה.
3. פעולה זו לא מתאימה לכל חוג ולכל גיל. חשוב להתאים את אופי השיחה בהתאם לשלב וליכולות של הקבוצה. מוזמנות להתייעץ על כך עם הרכזים המלווים או עם רכזות החוסן במרחבים.
מטרות:
1. חיזוק התמיכה הקבוצתית בחברי הקבוצה.
2. חיזוק הקשרים הבין-אישיים בין חניכי הקבוצה, גם מחוץ לזמן המפגש הקבוצתי.
3. הפגת הבדידות והעלאת תחושת ההזדהות בין חברי הקבוצה ביחס לאופן שבו הם חווים את המצב.
מהלך מקדים:
1. קבעו עם החניכים שעה ברורה לשיחה והגדירו כמה זמן היא תיקח.
2. נסו שכלל החניכים יהיו זמינים עם מצלמה (ניתן להתקין תוכנת zoom/Instagram/snapchat במחשב, בטלפון סלולרי או בטאבלט). הנוכחות הויזואלית של החניכים תתרום מאוד לפתיחות ולכנות.
3. בקשו מהחניכים להתמקם במקום שקט ככל הניתן שבו לא יעברו עוד אנשים במהלך השיחה. למען המרחב הבטוח, עדיף שחניכים לא יהיו במיטה שלהם, אלא ישובים בכיסא.
מהלך הפעולה (אורך הפעולה – שעה):
§ פתיחה: בשעה הקרובה נקיים שיחת "מה נשמע" קבוצתית. נעשה סבב שבו כל חניך יספר מה שלומו ואיך הוא חווה את התקופה האחרונה, ואז גם נגיב אחד לשנייה לפי דברים שאשלח לכם.
§ דגשים לקבוצה – מרחב בטוח:בשיחה הקרובה נרצה ליצור מרחב בטוח שבו כל חניך וחניכה ירגישו בנוח לספר איך הם מרגישים. ניתן לקבוצה מספר דגשים:
o מותר להגיד כל דבר בשיחה כל עוד הוא לא פוגע במישהו בקבוצה או מחוץ לקבוצה.
o כשמישהי מתחילה לדבר מקשיבים לה עד הסוף ולא קוטעים את דבריה.
o אם אתם חשים הזדהות עם משהו שחניכה אומרת, מרגישים אחרת או סתם רוצים להגיב – אתם מוזמנים! חשוב לעשות זאת בצורה מכבדת ונעימה.
o אם זה מתאים לגיל המודרך, ניתן לבקש מהחניכים להגיד בקשות שלהם שיעזרו להם לקבל מרחב בטוח בשיחה.
§ מהלך השיחה: החניכה שמדברת יכולה לענות על השאלות, או לשתף בדבר אחר שהיא מעוניינת בו - איך עוברים הימים בבית? מה עשית לאורך הימים? - מה מעסיק אותך לאורך הימים? - איך המצב משפיע עלייך? - איזה מחשבות יש לך על המצב בארץ? מה את מרגישה סביב הקורונה ומצב הבידוד? - יש דברים שאת רוצה שיקרו? יש דברים שאת רוצה לבקש מהחברים לחוג?
§ מהלך לתגובות: אחרי שהחניכה סיימה לספר על עצמה, נותנים לחניכים זמן להגיב. אפשר להנחות עם השאלות הבאות - - האם יש עוד דברים שמעניין אתכם לשמוע? - האם מישהו רוצה לומר דברים מחזקים לחניכה שסיפרה? לומר משהו שהוא עושה שעוזר לו? - מה תרצו להציע לחניכה שדיברה לעשות? מה תרצו להציע שיקרה ביחד?
§ סיכום של המדריך: תודה רבה ממש לכל מי שדיברה ושיתפה. זה מרגש שאתם כאן אחד למען השנייה, וזה חשוב ביותר בימים האלו! אחד הדברים שקשים בתקופה הזו היא תחושת הבדידות שעולה מלהיות הרבה זמן בבית, ולמרות שזה לא קל, אנחנו יכולים להשתמש באמצעים הטכנולוגיים כדי להרגיש פחות לבד. התקופה הזו לא קלה ויש הרבה דברים מפחידים, גם אני מרגיש ככה. אני רוצה להזכיר שאפשר להתקשר או לשלוח לי הודעה על כל דבר, ואם יש משהו שתרצו להביא למפגש הבא של החוג אז אנחנו נעשה אותו!