מטרות:
לתת מקום לכל השאלות, המחשבות והרעיונות שמתרוצצים לחניכים שלנו בראש בימים טרופים אלו.
להעניק לחניכים כלים לבחון את המציאות ולגבש עמדה ביחס אליה.
ללמד את החניכים להיות ביקורתיים אך אחראיים.
דגשים:
המדריכה צריכה לפני הפעולה לעשות מיפוי ולהבין האם יש חניכות אסטמטיות/ בקב' סיכון אחרות בקבוצה ולהתאים את השיחה באופן רגיש ומותאם.
במהלך כל הפעולה נעזרים במנטימטר, החניכים עונים במנטי מטר והמדריך משדר במסך משותף בזום את התוצאות.
חשוב לנסות לתת לכמה שיותר חניכים להגיד את דעתם ולהסביר למה הם כתבו או בחרו את מה שהם כתבו. לחזק את מי שדבר על ידי: 1. המדריך מנסח מחדש ואומר את הדברים שנאמרו. 2. המדריך מקשיב ושואל את החניך שאלות על מה שהוא אמר.
מהלך:
מנטימטר שלב א' -שאלון עד כמה אני מקפיד על נהלים ולמה? (10 דקות)
רואים מה החברים ענו וקצת מקשקשים איתם על זה - לשאול מה הם ענו ולמה הם פועלים ככה. ולתת לחניכים מקום להתבטא.
קישור לשאלון: https://www.mentimeter.com/s/06ccc14e3a322d2d88a016a1e6221b6d/bb62e4d34822/edit
ואם רוצים להשתמש בשאלון המקורי אפשר להיכנס לחשבון Galrak@gmail.com, סיסמה
90479047.
מנטי מטר שלב ב' - כל חניך נותן תשובות פתוחות לשאלה (10 דק') ממה אנחנו מפחדים? - למה סגרו את הכול? למה אנשים לא הולכים לעבודה? למה כל זה קורה? מה מנסים למנוע?
ניפוץ מיתוסים בעקבות הדיון (5 דק')
לענות על הדברים שצפים בעזרת עובדות וניפוץ מיתוסים. חשוב להגיד (הדברים החשובים שגם מעבירים הלאה) א. הסגר והבידודים נועדו להאט את קצב התפשטות המחלה כדי שמערכת הבריאות לא תקרוס מהעומס.
ב. ניתן להידבק בנגיף מבלי לחוות תסמינים - כלומר לשאת אותו להדביק אנשים אחרים מבלי שיש סימן של חולי - לכן כל כך חשוב להקפיד על הסגר, כל אחד מאיתנו יכול להדביק כנשא או להידבק כנשא.
מנטימטר שלב ג' - איך מערכת הבריאות הגיעה למצב שלה? (10 דקות לט'-י', 20 דקות ליא'-יב')
לט'-י':
מראים קצת נתונים (במנטימטר) על מערכת הבריאות.
(למדריכה: הנתונים מתוך הסרטון של כאן 11: https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=J_Xb0sUL4O0&feature=emb_logo ומתוך דו"ח של משרד הבריאות https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/OECD_2016.pdf)
*3 מיטות ל-1000 איש. (ממוצע OECD 4.7. באיטליה יש יותר מבישראל).
*משרד הבריאות הזהיר כבר לפני שנים ממחסור של 3,000 מיטות, כמות המיטות שהוסיפו - קטנה בהרבה.
*תפוסה גבוהה בישראל - כלומר יש מעט מיטות פנויות.
*יש מחלקות טיפול נמרץ שמגיעות מעל ל-100% תפוסה ואפילו ל-140% תפוסה - מאשפזים אנשים במסדרונות. (לפני הקורונה!)
איך לדעתכם המערכת הגיעה למצב הזה?
מה זה גורם לכן לחשוב ולהרגיש?
ליא'-יב':
אומרים שהרצון להאט את קצב המחלה כדי שמערכת הבריאות לא תקרוס מהעומס הוא באמת הגיוני, והיינו רוצים להבין איך מערכת הבריאות הגיעה למצב שיש חשש כזה.
רואים את הסרטון* (שימו לב - המצוקה והעומס של המערכת קיימת הרבה לפני הקורונה ובלי קשר אליה, ועכשיו מקבלת ביטוי חד סביב המגפה): https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=J_Xb0sUL4O0&feature=emb_logo
פרט רקע ביחס לסרטון: מבקר המדינה הוא המוסד המרכזי בישראל לביקורת המדינה. מבקר המדינה עורך ביקורת חיצונית על מגוון פעולותיהם של גופי מינהל המדינה וגופים ציבוריים שונים, כדי להבטיח פיקוח על כספי ציבור ונשיאה באחריותיות (Accountability) - מתוך ויקיפדיה
דיון לפי ציטוטי מפתח בסרטון (אפשר לשתף מסך / לוח עם החניכים):
"אני מגדיר את זה כמדיניות, שקובעת שלא מתייחסים לעלייה במס' האוכלוסייה ובגיל האוכלוסייה, ומערכת הבריאות (הציבורית) במשך שנים ארוכות סובלת מתת תקצוב."
מה זה מדיניות? [הגדרה למדיניות - דרך פעולה או שיטה שנועדו להשיג מטרה כלשהי. "המדיניות של בית הספר היא אפס סובלנות לבעיות משמעת." - מתוך מילוג]. כלומר - זה לא קורה בטעות, הממשלה מבטיחה ולא מקיימת.
מי יוצר את המדיניות? [הממשלה, ראש הממשלה]
איזו מדיניות יוצרת את המצב המתואר? מה המטרה שעומדת מאחוריה? [הפרדה, כל אחד דואג לעצמו - "אחריות אישית", חוויית חיים הישרדותית. לא יוצר - ערבות הדדית, שותפות גורל, חוויית חיים של רווחה וביטחון]
"באיטליה מצוקת המיטות כ"כ חמורה עד שרופאים צריכים להחליט אם להעניק מיטת טיפול נמרץ לזקן בעל מחלות רקע, או לצעיר בעל סיכויי הישרדות טובים."
מה קורה לאנשים, לציבור כשהרופאים צריכים לעשות החלטה כזאת? [חוויית חיים הישרדותית, חוויה שבאים אחד ע"ח האחר]
מי אחראי למצב כזה? [הממשלה. הרופאים הם רק שליחים!]
"באיטליה מצוקת המיטות כ"כ חמורה עד שרופאים צריכים להחליט אם להעניק מיטת טיפול נמרץ לזקן בעל מחלות רקע, או לצעיר בעל סיכויי הישרדות טובים. ובאיטליה מספר המיטות לאלף נפש בבתי חולים נכון לנתוני 2018 גדול מזה שבבתי החולים בישראל."
מה חושבים? מה מרגישים? (הערה שאפשר להגיד: באיטליה גם האוכלוסייה מבוגרת בהרבה מבארץ, מה שמחמיר את מצבם. ועם זאת המצב בארץ מטריד)
סיכום (5 דקות) - תוכלי להיעזר בנקודות הבאות:
חזרי על דברים חכמים שחניכים אמרו.
המציאות היום במערכת הבריאות קשה, אם נרצה נוכל נמשיך לעסוק בזה להבין איך הגענו למצב המעפן הזה.
חשוב לבקר את המציאות, להבין שחלק מהסיבה לסגר היא שלא השקיעו במערכת הבריאות מספיק. אבל לצד זה חשוב לעזור למערכת הבריאות להתמודד, בזה שנשמור על כללי הסגר.
