פעולה לבוגרת על סולידריות בעת הקורונה
מטרות:
1. להבין מהי סולידריות ושותפות גורל.
2. הבנה כי נוכל לצלוח את המשבר רק בעזרת סולידריות וערבות בין חלקי החברה
3. עמידה על ביטויי הסולידריות השונים: הישמעות להנחיות, ערבות כלכלית ומדיניות רווחה, התנדבות, ועוד
4. שאיבת השראה מסיפור יציאת להתמודדות הסולידרית שלנו עם הקורונה
מהלך:
משחק פתיחה (10 דקות) משחקים לינגו עם המילה "ערבות"
דילמה במצרים (10 דקות) - סיפור מסגרת (אפשר להקרין קליפ מנסיך מצרים כדי להכניס לאווירה או לעשות את זה בדמיון מודרך):
אתם חבורה של צעירים עבריים, עבדים במצרים ואתם מתכננים את הבריחה הגדולה מעבדות לחירות. יש לכם אפשרות לארגן את כל הצעירים בעם ולברוח תוך יומיים ולהציל את עצמכם. במקרה כזה, הזקנים יישארו לעבוד במצרים. משה התחיל כבר להנחית כמה מכות על המצרים אבל כרגע לא נראה שיש לזה סוף ופרעה לא מוכן לשחרר. מה אתם עושים?
הנחי. את הדיון באופן פתוח.
להגדיר סולידריות (5 דקות) מכירים את המילים שותפות גורל וסולידריות? מה המילה הזו אומרת לכם? קוראים יחד הגדרה לסולידריות:
"סולידריות היא רגש של אחדות המבוסס על שותפות אינטרסים, מטרות או העדפות בין בני אדם. המונח מצביע על היחסים החברתיים הקושרים אנשים אחד לשני" (ויקיפדיה)
לבקש להגיד אם למישהי יש משהו להוסיף, או לתת דוגמאות לסולידריות (בקצרה)
קריאת טור דעה (10 דקות) כעת נבין יותר מהי סולידריות בתקופה הזו. קוראים את הכתבה של עמיר פרץ.
הערה: מדובר בפוליטיקאי שפעיל עכשיו, אין בקריאת הכתבה הבעת דעה על המעשים שלו כפוליטיקאי בתקופה הזו או בתקופות אחרות, אלא התייחסות למסרים והרעיונות שהוא מעלה.
להבין ביחד את מה שכתוב. אפשר להתייחס לדברים שקורים היום במציאות שמבטאים סולידריות (למשל: נהלים שמגנים במיוחד על קשישים וקבוצות סיכון, יוזמות של עזרה הדדית) וחוסר סולידריות (למשל: מדיניות ממשלתית שלא מספיק מסייעת למי שמובטל או זקוק לעזרה, ביטויים של שנאת חרדים).
משימה (5 דקות) כל אחד שולח לחוג דוגמה למעשה סולידרי שהיה בעולם או בארץ, סביב הקורונה או בכלל.
למדריך- חשוב לחדד עם החניכים מהי סולידריות: היא נובעת מרגש של הזדהות עם גורלם של בני אדם אחרים.
דיון קצר (5 דקות):
מהי סולידריות כיום?
מה נדרש מאיתנו?
האם להישאר בבית זו סולידריות?
להציע רעיונות - לעשות טלפונים לזקנים, לכתוב מכתבים למבוגרים בבניין, התנדבות (אם קיימת האופציה הזאת ברמת המחנה/רשות), לשתף בפייסבוק לגבי מי שנפגעת מהמצב ומה היינו רוצות שהמדינה תעשה... להוסיף עוד הצעות שמתאימות לחוג ולמחנה (5)
כדאי לספר על ההתנדבות שהתנועה עושה עכשיו עם צוותים רפואיים.
מה לדעתכן התפקיד של תנועה בתקופה הזו? בשונה מהתפקיד של יחידים בלבד?
למדריכ\ה- חשוב לכתוב את הרעיונות, לאחר הפעולה להבין מה מהרעיונות שהחניכות הציעו, אכן יתאפשרו.
סיכום (5 דקות) - תוכלו להיעזר בנקודות הבאות:
פסח הוא חג על עם שעבר ביחד את הים ויצא ביחד ממצרים. הוא חג של ביטול העבדות - אמונה שכל האנשים שווים וצריכים לדאוג אחד לשני. זה מאוד מתחבר לתקופה הזו.
הדרך לצלוח את המשבר הזה היא רק דרך סולידריות ושותפות גורל. הן ברמת ההתנדבות האזרחית והן ברמת המדיניות הממשלתית.
ראינו דוגמאות שקורות בארץ ובעולם. יש מאבקים חברתיים שמתקיימים ממש בימים אלה (כמו מאבק העצמאים) ודורשים פיצוי למצב הכלכלי. היכולת לראות את המאבקים האלה כקשורים זה בזה,קשורה לסולידריות. אנחנו מקווים בקרוב להצליח לאפשר התנדבות של חברי הבוגרת במשימות אותן נגדיר כסולידריות עם החברה הישראלית. יש לכם רעיונות? (5)
הנשק היעיל ביותר הוא סולידריות חברתית - עמיר פרץ
משבר הקורונה הוא הזדמנות לבנייה מחודשת של המערכות החברתיות בישראל • ייתכן כי לאחריו העולם יוכל לשוב להיות טוב יותר, עם חברה צודקת יותר
"האדם אינו דורש טובתו של שום יצור שבעולם זולת טובת עצמו" ("חוות החיות", ג'ורג' אורוול, 1943). המשפט הזה, שנכתב כביקורת, אומץ על ידי חסידי השוק החופשי, אך היום גם הם מבינים שהשוק לבדו לא יוכל להביס את הקורונה. לפתע נחלשו הדיבורים על הפרטת מערכת הבריאות ועל קיצוץ בתקציבי הרווחה, וגם השיח על "היד הנעלמה שתפתור הכל", נאלם לו. כל אלה שאמרו "לא נשלם מסים ולא נקבל כלום" מבינים שטעו.
התפשטות הקורונה מוכיחה כי חוזקה של החברה הוא כחוזק החוליה החלשה בה, וצדק חברתי במובנו הרחב הוא לא רק אמצעי לפתור את המשבר - הוא הפתרון.
הגלובליזציה הפילה חומות וגבולות, ונדמה היה כי שום מגבלות לא יעמדו בפני מעבר אנשים, סחורות וכסף. והיום, לצד זה שהמגיפה סוגרת מחדש את הגבולות ומביאה לריחוק חברתי, גם מחלחלת התודעה כי רק שיתוף פעולה בין מדינות יביא למיגור המגיפה: רופאה בטבריה יוצרת קשר עם רופא באיטליה כדי לקבל פרוטוקולים של טיפול בחולי קורונה קשים, לאחר שזה קיבל מעמיתו בסין את הדרך לטיפול בחולים. משרד הבריאות הפלשתיני מצוי בקשר הדוק עם משרד הבריאות הישראלי, כדי למנוע את התפשטות הנגיף, שלא מבחין בין גבולות, ובעולם כולו מבטלים את ההבחנה בין אדם לאדם.
היום ברור כי הנשק היעיל ביותר להתמודדות עם התפשטות הנגיף הוא סולידריות חברתית. נראה ששחיקת רשתות הביטחון החברתיות היא חברתה הטובה ביותר של הקורונה, ודווקא "האיש השמן" של נתניהו* הוא שמטפל במגיפה שהחיסון הטוב ביותר עבורה הוא מדינת הרווחה. "היד הנעלמה" נתפסה עם המכנסיים למטה, ומבינים כולם כי ללא התערבות המדינה עלול המשק כולו להיפגע.
המשבר הוא הזדמנות לבנייה מחודשת של המערכות החברתיות בישראל וברחבי העולם. חייבים להתייחס לנורות האדומות שמבהירות לנו מה עלול לקרות למשק כולו אם חלקיו החלשים יקרסו. נדרשת תוכנית שתציל את העסקים הקטנים, תשמור על השכירים, תבטיח כי המשפחות הצעירות יחיו בכבוד בימים של אובדן הכנסה, ותשמור על בריאותם של הקשישים. היא גם תבטיח כי בימים שלאחר המשבר תעבור ישראל בחזרה מהפקרה חברתית להשקעה חברתי.
כל משבר הוא הזדמנות, וייתכן כי בעקבות משבר הקורונה, העולם יכול לשוב להיות טוב יותר, עם חברה צודקת יותר. בליבי תקווה אחת גדולה: אולי הצורך בשיתוף פעולה גלובלי ייצור דינמיקה חדשה לתהליכים מדיניים בעולם כולו ובאזורנו - מהלך שיוביל להסכם שלום בין ישראל לבין כל שכנינו. *האיש השמן - הכוונה למגזר הציבורי ועובדי הציבור. בעבר נתניהו השווה את המגזר העסקי ל"איש רזה" ויעיל, שסוחב על גביו "איש שמן" מנופח ולא יעיל שהוא המערכות הציבוריות (מרכז הדרכה)