top of page

מערך מאי לשכבה י'

עודכן: 8 במאי 2020

רציונל המערך

תקופת הקורונה היא מבלבלת עבור החניכות שלנו, ולא פעם גם עבורנו, ביחס לפעילות התנועה. ברור לכולם שהפעילות המקוונת לא מסוגלת להחליף מפגש פנים אל פנים - של קבוצה, בין מדריכה לחניכה. ברוב הימים אנחנו עסוקות ביצירת מפגש אמיתי בין בני ובנות, משכנעות אותם שאפשר להשאיר את המסכים בצד.

נרצה להזכיר לעצמנו 2 דברים חשובים ביחס לזה:

  1. בתקופה שבה אסור להפגש במחנה, ההשוואה הנכונה היא לא בין הפעילות בו לפעילות המקוונת - אלא בין הפעילות המקוונת ללא לעשות פעילות. חשוב להתחזק מהמחשבה הזאת!

  2. הרבה מאיכויות המפגש אובדות, או נחוות חלקית דרך הפעילות המקוונת. יחד עם זה - כמו שכשאני קוראת ספר או רואה סרט דברים יכולים לקרות אצלי בנפש, כך גם בפעילות המקוונת! נשאף לנצל את אופני הפעילות המקוונים (לאו דווקא לנסות להעתיק את אופני הפעילות הרגילים לאונליין) וליצור חוויה אצל החניכות - שהן חלק מקבוצה, שהן לומדות ומבינות דברים חדשים על המציאות, שהן מרגישות בעקבות זה - כל מיני רגשות, והרבה תקווה וגאווה. ושהן מתחזקות מכל זה.

לחברות בחוג יש שלושה מרכיבים משמעותיים: היחסים בין חברי החוג, הלימוד המשותף של המציאות - פיתוח החשיבה הביקורתית והחתירה ליצירת חברה צודקת, והמשימה המשותפת במחנה - ההדרכה ומוסדות החניכים.


מערך "יוצאים מהמטריקס" שם דגש על המרכיב השני מתוכם: לימוד משותף, ביקורתי, של המציאות. בזמן שבו להבנת המציאות יש ערך כפול: לשם עצמו, כמו לשם יצירת תחושת ביטחון אצל החניכות לפי מודל גשר מאח"ד; בזמן שבו קל לנו יותר לשחק ביחד; נרצה לחזק את מרכיב זה ולתת לו משמעות גדולה בקיום החוג (יחד עם שני המרכיבים האחרים, לא במקום). נזמין את החניכות לבחור מחדש בפעילות של החוג, לתת לה משמעות חדשה, להתרגש לקראת זמני המפגש, לייחד אותם ולחוות חוויית חניכות משמעותית.

בנוסף, דרך מרכיב לימוד המציאות, נרצה לתבל את החניכות בחוג בנינוח "חבורה שיש לה סוד" שהוא מרכיב משמעותי בלהיות חלק ממנה ומקור לגאווה! נזמין את החניכות להזמין חברים שיצטרפו ללימוד, מתוך תחושה שיש כאן בשורה ושמגיעה לכמה שיותר בני נוער ההזדמנות לפגוש את הדברים עליהם נדבר!


המערך יעסוק במציאות החברתית-כלכלית המתגבשת במדינה בעת הקורונה, במאבקים הנוצרים בה ובחשיבות העמדה הסולידרית בתוכה. יש ערך חשוב לכך שבעת המשבר הלאומי הזה, חשוב שחניכות התנועה ידעו לגבש עמדה ולהביע אותה, להיות מחוברות כמדריכות וכחניכות למציאות שנוצרת, ויבינו את תפקיד התנועה בעת הזו, של מחאה, מרד ויצירה.



המערך מורכב מ-4 פעולות:

  • פעולה 1 - "המחתרת" / תיאום ציפיות מחודש לפעילות החוג (חובה) את פעולה זו נרצה שתעבירו יחד עם נציג/ת צוות שכבה מהחוג אחרי תיאום ציפיות.

  • פעולה 2 - של מי המאבק הזה? הצד של המורים (רשות אבל מומלץ!)

  • פעולה 3 - איך מתמודדים עם מגפת הקורונה ברחבי העולם - חברתי-כלכלי (חובה)

  • פעולה 4 - של מי המאבק הזה? איחוד מאבקים (חובה)


דרך המערך נשאף לבסס תפיסת עולם ערכית אצל החניכות, שמבוססת על ערבות הדדית, אמפתיה וחתירה ליצירת חברה צודקת, שוויונית ומשחררת לכולם. דרך הזכרת וחידוש המשמעות של החוג, נשאף לתת להן השראה גם לאיזה מדריכות הן רוצות להיות ולמה הן רוצות להדריך את החניכים שלהן.


בברכת עלה נעלה

צוות להדרכה תש"פ

46 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

רכזות יקרות, לפניכם הפניות לחומרים שהצטברו בסגר הראשון ויכולים להיות שימושיים עבורכן בבניית ליווי המד"צים ובאופן כללי בשיחות החינוכיות עם המד"צים לקראת סגר החגים המתקרב. לחצו על הטקסט עצמו וכך תגיעו ל

מטרות: להיפגש וירטואלית למרות שאסור פיזית. להכיר את המאמץ לקיים את הפעילות, הכרה בחשיבות פעילות התנועה בתקופה הזו. הגברת תחושת ההזדהות עם התנועה. השתתפות החניכות ובהפצת המסר שקורא להחזיר את התנועות לפ

bottom of page