top of page

יום השואה- פעולה לשכבה הצעירה


מטרות

· הנגשת התוכן לחניכי הצעירה באופן מותאם ובגובה העיניים.

· חשיפת החניכים לשאלות של צדק ומוסר והתנסות ראשונית בהתמודדות מודרכת איתן.

· פיתוח יכולת התמודדות ובחירה אל מול מופעים של רוע.

בחוגים שיש בהם מעל 9 חניכים, מומלץ לחלק את החוג לחברותות בהן עוברת הפעולה, ככה שבכל קבוצה יהיו 5-8 חניכים.

מהלך

1) פתיחה של המדריכים: היום אנחנו הולכים לעשות ביחד משהו קצת שונה - לציין את יום השואה בחוג. יום השואה זה יום זיכרון חשוב מאוד של העם היהודי, כי השואה היתה אירוע גדול, רע ומפחיד, והשפיעה הרבה (עלינו כיהודים ובכלל בעולם). חשוב לנו להזכיר את השואה כדי לא לשכוח, וכדי לדבר על הדברים שיש לנו ללמוד ממנה. בתקופה הקשה הזו של העם שלנו היו גם אנשים שבחרו לעשות מעשים טובים. בפעולה נדבר על סיפור של כמה ילדים שהיו בגילכם בערך בזמן השואה, על התלבטות שהיתה להם ועל איך שהם בחרו להתנהג בה.

2) מתודת כניסה לפעולה (לבחור בין האופציות):

א. סבב בהנחיית המדריך (דברים שיודעים על השואה / דברים שהיו רוצים לדעת, שאלות שיש להם).

ב. דקה משיר שמכניס לאווירה (תשמור על העולם ילד / רקמה אנושית אחת)

3) משחק תיאטרון / דמיון / סיפור – לחימום לקראת כניסה למתודה המרכזית (לבחור בין האופציות):

א. כמה סיבובים של משחק הפנטומימה - שולחים למתנדבת בפרטי שם של סרט / סדרה / ספר והיא צריכה להעביר בפנטומימה לכל החוג, הם צריכים לנחש.

ב. סיפור בהמשכים - נותנים לחניכים משפט פתיחה, הם כותבים לו המשך במשך דקה. ואז מעבירים (בסבב, בסדר קבוע), וכותבים המשך למה שקיבלו, ככה במשך כמה סבבים (חשוב להגיד לפני הסיבוב האחרון כדי שהחניכים ידעו לסיים את הסיפור).

4) מתודה מרכזית - מתוך הסיפור "שישה תפוחי אדמה" שכתבה מניה הלוי (למדריך: מניה הלוי היתה סופרת, מחזאית ושחקנית. נולדה בפולין ואיבדה את כל משפחתה בשואה. ב-1946 עלתה ארצה. שיחקה בתיאטרון בהצגות רבות והוציאה שני ספרים, מתוך אחד מהם "הלינו אותי לילה", לקוח הסיפור) . אנחנו פוגשים את שלושת האחים, ללקה, בניק ואולק במטבח בביתם הצפוף בגטו לאחר שהוריהם נלקחו ע"י הגרמנים. בחרו את האופציה המתאימה לחוג:

א. להקריא לחניכים את הסיפור

ב. להעלות יחד המחזה של הסיפור

באופציה של המחזה נחלק לכל חניך/ה דמות (סה"כ יש 6 דמויות) ונקריא לפי הדמויות. אפשר לתת זמן שכל אחד קורא בלב ואז עושים הקראה משותפת, או לעשות חזרה גנרלית ואז להעלות את המחזה ביחד. חשוב לעבור עם החניכים על הסיפור ככה שהם יבינו מה קורה בו, ולא רק יקריאו וכן לראות שהם מסתדרים עם הטקסט ומבינים את המילים.

אפשר לשלוח את הטקסט בצ'אט (מאפשר להמשיך לראות אחד את השניה במקביל לקריאת הטקסט) או לשתף מסך וככה להציג לכולם (שם את הקטע במרכז, פחות רואים אחת את השני).

5) דיון:

א. מהן התכונות שמאפיינות כל אחד מהאחים? (בניק, ללקה, אולק) - אפשר לעשות שיתוף מסך ולמלא טבלה לפי מה שהחניכים אומרים (להכין טבלה פשוטה של עמודת דמות ועמודת תכונות אופי)


ב. הסיפור מסופר מנקודת המבט של ללקה, האחות האמצעית, לכן אנחנו יודעים מה היא חושבת ומרגישה ומה קרה - ולא יודעים מה האחרים חושבים ומרגישים.

· איזו דילמה היתה לשלושת האחים? (האם להתחלק עם היתומים בתפודים)

· נסו לחשוב איך בניק, האח הבכור, היה מתאר את האירוע? איזה התלבטויות ואיזה נימוקים בעד ונגד היו לו? (התייחסו לתכונות האופי שלו, לבן האדם שהוא)

· מה עם אולק, האח הצעיר - מה הוא חושב?

· נסו לשער - אם ללקה היתה צריכה להחליט אם להתחלק עם היתומים בתפוחי האדמה או לא - מה היא היתה מחליטה?

· האם קרה לכם פעם שראיתם מישהו בצרה ועזרתם לו? (עם חניכי שכבה ה'-ו' אפשר להרחיב את השאלה ולהוסיף: האם קרה לכם פעם שהייתם במצב שהיה לכם קשה וראיתם לידכם מישהו שקשה לו גם והתלבטתם אם לא עזור לו או לא? מה החלטתם? חשוב לתת מקום לחניכים גם להגיד שהם בחרו שלא ולשאול אותם למה או מה הייתם עושים אם הייתם חוזרים לאותו מצב שוב).

6) סיכום הפעולה: האחים בסיפור ניצבו בפני התלבטות קשה - כשנשארו להם 6 תפוחי אדמה אחרונים, ולא היה ברור איך ישיגו את הארוחה הבאה, הם פגשו 2 יתומים אחרים שלא היה להם מה לאכול. האחים היו צריכים להחליט מה לעשות.

בשואה, הרבה פעמים אנשים ניצבו לפני התלבטויות קשות כאלה ואחרות. בסיפור, הילדים בחרו להתגבר על הפחד וחוסר הוודאות ולעזור לאחרים, ואפילו הצליחו לשמוח כולם ביחד - מה שעשה גם להם טוב.

אנחנו חיים במציאות אחרת לגמרי, אבל גם בחיים שלנו יש התלבטויות קשות. היינו רוצים ללמוד, דרך הסיפור, על זה שהאדם יכול לבחור מה לעשות גם כשהמציאות וההתלבטות היא קשה. שגם אם לפעמים קשה לכם, יכול להיות שיש מישהו לידכם שיותר קשה לו או שהוא פשוט צריך גם עזרה ואתם יכולים לבחור לעזור לו. היינו רוצים להזכיר לעצמנו שטוב לעזור לאחר אם אני יכולה, ושכמה שכולנו נעשה יותר טוב אחד לשניה - זה יגדיל את הטוב בעולם.

7) טקס - כעת ניגש לציין יחד את היום השואה בטקס קצר – אתם מוזמנים להזמין את ההורים להיות אתכם בטקס.

3,542 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

רכזות יקרות, לפניכם הפניות לחומרים שהצטברו בסגר הראשון ויכולים להיות שימושיים עבורכן בבניית ליווי המד"צים ובאופן כללי בשיחות החינוכיות עם המד"צים לקראת סגר החגים המתקרב. לחצו על הטקסט עצמו וכך תגיעו ל

מטרות: להיפגש וירטואלית למרות שאסור פיזית. להכיר את המאמץ לקיים את הפעילות, הכרה בחשיבות פעילות התנועה בתקופה הזו. הגברת תחושת ההזדהות עם התנועה. השתתפות החניכות ובהפצת המסר שקורא להחזיר את התנועות לפ

bottom of page